Uutislistaukseen

Kirkko

Puumalan seurakunnan kesätiedote 2020

1.6.2020 13.33

Kirkko on avoinna 1.6-31.8. päivittäin klo 9-16.00 henkilökohtaista hiljentymistä varten, vaikkapa kirkon hiljentymiskortin avulla. Sen voi ottaa lähtiessä mukaansa. Pyydämme välttämään tarpeetonta penkkeihin ja esineisiin koskettamista. Kirkossa soitetaan hiljaista musiikkia arkisin.

Kirkkoon saa tulla vain terveenä ja sinne tultaessa desinfioidaan kädet.

Rukouspyynnöt voi jättää kirkossa esirukouslaatikkoon, josta ne luetaan seuraavana pyhänä klo 10:00 jumalanpalveluksen esirukouksessa. 

Messu tai sanajumalanpalvelus toimitetaan Puumalan kirkossa sunnuntaisin klo 10:00. Paitsi 14.6., jolloin vietetään seurakunnan konfirmaatiot kolmessa erässä vain rippikoululaisten ja heidän omaistensa kanssa. Muille seurakuntalaisille striimataan luontokirkko klo 10:00. II juhannussunnuntain jumalanpalvelus toimitetaan Lamminniemen kappelissa.

Kirkossa järjestetään päivämusiikit klo 12-12:30 kesäkeskiviikkoisin 17.6.-5.8. Niihin voi myös osallistua striimattuna seurakunnan fb-sivuilla.

* Hautaan siunaamisista ja muista kirkollisista toimituksista sovitaan kirkkoherranvirastossa puhelimitse. Hautaukset toimitetaan ensisijaisesti hautausmailla. 
* Kasteita toimitetaan kodeissa ja kirkoissa turvaohjein. 
* Vihkimiset toimitetaan kirkoissa tai hääpaikalla sopimuksen mukaan. 
* Papit ja kanttori eivät automaattisesti osallistu muisto- tai muihin juhlatilaisuuksiin. Näistä sovitaan kussakin tilanteessa erikseen turvaohjeita noudattaen.
* Virastopäivystys toimii varmimmin maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 10-13 puhelimella tai internetin välityksellä.

* Diakoniapäivystys toimii puhelimitse. 8.6-12.7. ei ole diakoniavastaanottoa.

* Diakonian parasta ennen ruokajakelu toteutuu seurakuntakodilla maanantaisin klo 10:00. Eu ruoka-apua voi hakea myös hakea silloin sekä kirkkoherranviraston päivystysaikana.

* Papin tavoittaa kesällä varmimmin puhelimitse keskiviikkoisin klo 10-12.00.

* Kotikäyntejä riskiryhmäläisten luokse voidaan tehdä niin, että tavataan ensi sijaisesti ulkona turvavälit huomioiden. Edellyttäen, että työntekijä on täysin terve ja käynti voidaan järjestään turvallisesti.

* Seurakunta ei vuokraa tilojaan toistaiseksi ulkopuolisille eikä saunailtoja  järjestetä koronaepidemian vuoksi. Seurakunnalla ei ole myöskään lupaa järjestää riskiryhmille ulkoilmatilaisuuksia esimerkiksi laitoksissa.

Ohjeita jumalanpalvelukseen osallistujille ja ehtoollisen viettoon


* Tule vain terveenä jumalanpalvelukseen tai muuhun seurakunnan tilaisuuteen. Tilaisuuksiin, joissa lauletaan yhdessä voi osallistua enintään 120.

* Seurakuntalaisia pyydetään huomioimaan turvavälit kirkkoon saapuessaan ja sieltä poistuessaan. Kuulumiset vaihdetaan ulkona, ei kirkon käytävillä!
* Kirkon sisäänkäynteihin asetetaan desinfiointipisteet. Seurakuntalaiset desinfioivat kätensä kirkkoon tullessaan ja ehtoolliselle tullessaan sekä ehtoolliselta lähtiessään. 
* Seurakuntalaiset ohjataan istumaan riittävän väljästi niin, että turvaväli on kaksi metriä. Turvalliset istumapaikat merkitään korteilla ja muut penkit suljetaan naruilla. 
* Virsikirjoja kierrätetään seurakunnan työntekijöiden toimesta siten, että samat kirjat eivät tule käyttöön peräkkäisinä päivinä. Älä vie käyttämääsi virsikirjaa takaisin hyllyyn vaan jätä se paikallesi kirkon penkkiin!

* Virsikirjaa voi käyttää myös omasta puhelimestaan. Kunhan vain muistaa pitää soitto- ja merkkiäänet mykistettyinä.

*Pyrimme auttamaan viranomaisia jäljittämisessä mahdollisessa virukseen altistumistilanteessa Alueviraston ohjeen mukaisesti seuraavasti: Seurakuntalainen jättää nimensä ja puhelinnumeronsa lapulle kirjoitettuna kirkon eteisissä oleviin laatikkoihin aina, kun hän osallistuu jumalanpalvelukseen tai muuhun seurakunnan järjestämään tilaisuuteen kuten konsertteihin. Näitä henkilötietoja ei tarkastella seurakunnassa. Nimilaput on varotoimi ja ne suljetaan kunkin tilaisuuden päätteeksi kirjekuoreen, jonka päälle merkitään tilaisuuden aika ja paikka. Kirjekuori luovutetaan terveydenhoidon viranomaisille, mikäli sitä pyydetään. Nimilapun voi kirjoittaa valmiiksi jo kotona tilaisuuteen lähtiessään. Kirkon aulaan järjestetään myös kyniä ja papereita, joille voi nimensä kirjoittaa. Kirjoittamisen yhteydessä ei saa syntyä ruuhkaa vaan turvavälit on säilytettävä. Ennen kirjoittamista on syytä desinfioida kätensä mikäli ei käytä omaa kynää.

* Seurakunnalla ei ole lupaa pyytää mihinkään vapaaehtoistyöhön riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä.

* Pappi ja muut työntekijät noudattavat tarkkaa käsihygieniaa ja voivat tarvittaessa suojata kasvonsa visiirillä tai hengityssuojaimella. 
* Ehtoolliselle saapuu vain kuusi henkilöä kerrallaan merkityille paikoille ehtoolliskaiteen viereen seisomaan tai polvistuen. Ehtoollisaineet, siunattu ehtoollisviini ja -leipä odottavat liinan päällä jokaisen kohdalla valmiina.
* Ehtoolliselle tultaessa desinfioidaan kädet kirkon etuosassa.

* Seurakuntalainen palauttaa ehtoollisviinipikarinsa ja öylätin alusliinan roskakoriin ja desinfioi kätensä.
* Seuraavat kuusi ehtoollisvierasta lähtevät alttarille vasta sen jälkeen, kun viimeinenkin edellisen pöydän ehtoollisvieras on saapunut kirkon penkkiin paikalleen. Suntio tai pappi pyyhkivät ehtoolliskaiteen ja jakavat siunatut ehtoollisaineet niille paikoille, johon ehtoolliselle saapuva voi asettua.

* Pappi sanoo ehtoollisen jakamisen sanat alttaripöydän takaa kaikille yhteisesti, jolloin voi itse ottaa leivän ja sen jälkeen voi tarttua kertakäyttöiseen pikariin ja pappi sanoo ehtoollisen jakamisen sanat yhteisesti. Ehtoolliselta poistutaan rauhallisesti turvavälejä noudattaen. Ehtoollisen vieton aikana ei lauleta yhteisesti ja yhteislaulua ei turhaan pitkitetä muutenkaan.
 * Ehtoolliselle voi tulla myös lapsia ja aikuisia, jotka pyytävät sakramentin nauttimisen sijasta siunaamista. Siunaaminen tapahtuu seurakuntalaisten seisoessa tai polvistuessa samaan tapaan kuin ehtoollisella. Pappi siunaa alttaripöydän luota turvavälin säilyttäen koskematta seurakuntalaisen päätä. 

* Vapaaehtoinen kirkkokolehti ja ilmaiskonserttien tuki seurakunnan musiikkityölle kerätään lähtiessä kirkon auloissa oleviin kolehtilaatikkoihin. Vaivaisukon kolehti tilitetään seurakunnan Diakoniarahastoon.

* Jokaisen seurakuntalaisen velvollisuus on huolehtia turvaväleistä sisällä ja ulkona. Jos et itse pelkää tai ole vakavan koronavirus-infektion vaarassa, lähimmäisesi voi olla hyvästä syystä huolissaan taudista. Jokaisen on tärkeätä omalla toiminnallaan mahdollistaa turvallinen tilaisuuksiin osallistuminen itselle ja muille. 

* Ajankohtaisesta toiminnasta ja muista musiikkitilaisuuksista sekä mahdollisista muutoksista käytänteisiin tiedotetaan tarkemmin kirkollisissa ilmoituksissa Puumala-lehdessä, ja seurakunnan nettisivuilla: www.puumalanseurakunta.fi. Edelleen jumalanpalvelukset ja musiikkitilaisuudet lähetetään suoratoistona seurakunnan facebook-sivuilla, jonne linkki löytyy myös seurakunnan nettisivujen etusivulta.

”Jo joutui armas aika ja suvi suloinen.

Kauniisti joka paikkaa koristaa kukkanen

nyt siunaustaan suopi taas lämpö auringon.

Se luonnon uudeks luopi. Sen kutsuu elohon.”

Helena Castrén, Rovasti, kirkkoherra

 

Kirkkotie 1, 52200 PUUMALA, puh. 015 775 3300,

puumala.seurakunta@evl.fi, www.puumalanseurakunta.fi