Avioliittoon vihkiminen

"Paina minut sinetiksi sydäntäsi vasten, pane sinetiksi ranteesi nauhaan. Rakkaus on väkevä kuin kuolema, kiivas ja kyltymätön kuin tuonela. Sen hehku on tulen hehkua, sen liekki on Herran liekki. Suuret vedet eivät voi sitä sammuttaa, virran tulva ei vie sitä mukanaan. Jos joku tarjoaisi talot ja tavarat rakkauden hinnaksi, hän saisi vain toisten pilkan.".

- Laulujen laulun kahdeksannesta luvusta

Avioliittoon vihkiminen on aina suuri juhla. "Minä tahdon" voidaan sanoa puolisolle ainoastaan papin ja kahden todistajan läsnä ollessa tai suuren häävierasjoukon edessä. Avioliiton solmivat kaksi ihmistä, jotka rakastavat toisiaan, haluavat elää yhdessä ja uskaltavat sitoutua. Kirkollisessa vihkimisessä avioliittoon aikovat rukoilevat yhdessä seurakunnan kanssa Jumalan siunausta ja rakkautta yhteiselle matkalle.

Kirkollinen vihkiminen edellyttää kihlakumppanien olevan rippikoulun käyneitä evankelis-luterilaisen kirkon jäseniä. Vihkiminen on mahdollinen myös silloin, jos toinen on kirkon jäsen ja toinen kuuluu muuhun kristilliseen uskontokuntaan.

Kristillinen avioliittoon vihkiminen tapahtuu kirkossa, kappelissa, kodissa tai muualla sen mukaan kuin vihittävät haluavat. Toimituksessa on oltava läsnä vähintään kaksi todistajaa. Vihkitoimitusta edeltää avioliiton esteiden tutkinta, joko morsiamen tai sulhasen kotiseurakunnan kirkkoherranvirastossa tai missä tahansa maistraatissa. Ennen vihkitoimitusta pariskunta tapaa vihkipapin, jonka kanssa käydään toimituskeskustelu. Samalla tutustutaan kirkkoon ja vihkimisen kaavaan.

Ota yhteyttä seurakuntaan jo hyvissä ajoin jos suunnittelet häitä. Neuvomme mielellämme kaikissa vihkimiseen liittyvissä asioissa.